Van alles de waarde: interview

Eind mei werd ik geïnterviewd in de podcast Van Alles de Waarde, door Marianne Thieme en Ewald Engelen voor De Groene Amsterdammer. De naam van deze podcast deed mij natuurlijk meteen denken aan de veel geciteerde regel van de dichter Lucebert: Alles van waarde is weerloos. Maar misschien doet het sommigen ook denken aan het werk van hoogleraar Mariana Mazzucato, waarin zij stelt dat in onze huidige economie het scheppen van waarde veel slechter wordt beloond dan het onttrekken van waarde – zoals de winsten en dividenden voor aandeelhouders, bonussen voor bankiers of het uitwonen van de aarde en natuur. Als maker van literatuur is dit ook een behoorlijke uitdaging, beloond worden voor het scheppen.

Daarom is het zo goed dat er podcasts als deze zijn, met ruimte voor poëzie, inhoud en kritische vragen. Waarom zijn cijfers en spreadsheets belangrijker en ‘meer waard’ dan muziek, taal, of een bos? Ik maak me al langer druk over het obsessieve tellen en meten en het eenzijdig waarde toekennen aan ‘harde zaken’, zoals te lezen is in mijn gedicht ‘Dat alles wordt geteld’ uit de bundel Half Heel (2020):

Dat alles wordt geteld
het meeste wordt berekend
dat we geketend en getekend
door afkomst, stenen, spullen
leningen, voortdurend geschaald en
vergeleken, gefeliciteerd
verweten, uitgescheten worden:
jij wel en jij niet.
En dat heet leven.

In het gesprek lees ik op verzoek van de presentatoren het gedicht ‘Zondag’ voor, ook vertel ik over het boek waar ik nu aan werk, over mijn inspiratiebronnen en over mijn afkomst uit een grote Gelderse tuindersfamilie waarin ik het eerste meisje was dat ging studeren aan de universiteit. Over opgroeien in de stad en op bezoek komen op het platteland, over klasse, vervreemding, een terugkerend thema in al mijn boeken. En uiteraard ook over mijn liefde voor de poëzie.