Lezen in de Balie: De wereld van Wigman

In december 2023 las ik in de Balie waar we de presentatie vierde van het boek De Wereld van Wigman, bezorgd door vertaler en essayiste Kiki Coumans.

Ik vertelde over mijn vriendschap met Menno en mijn bewondering voor zijn werk. Ook las ik zijn gedichten ‘Tuincentrum Osdorp‘ en ‘Tot besluit’. Deze mooie middag met veel sprekers en dichters is hier terug te zien (mijn lezing op ca. 1:20).

Een kort fragment uit mijn inleiding:

“Ik lees vandaag twee gedichten van de maatschappijkritische Menno. Het harde, zorgvuldige van zijn beelden en conclusies, zijn worsteling met het postmoderne besef van onze generatie dat alles al eens is gedaan; ik herken het. In zijn werk was hij minstens zo streng voor zichzelf als voor de buitenwereld. Ik bewonder zijn gedichten over de leegte, kilte, hardheid van onze tijd, de afgelopen dertig jaar waarin wij volwassen werden in de neoliberale consumptiemaatschappij. Jezelf als dichter tegelijkertijd bespottelijk en klein voelen maar ook opgelucht aan de zijlijn blijven staan van de weg van zovelen: de hele week ploeteren op kantoor om in het weekend naar het tuincentrum te rijden, of naar het Kaufhaus, consumerend richting de verdoemenis. Aan die zijlijn ook diepe onzekerheid en vervreemding ervaren, en niet in de laatste plaats: schroom over het dichterschap.”