De pers over het werk van Florence Tonk

Het verhaal van Nederland (non-fictie)

‘Een lekker boek dat net als de tv-serie een mooi tableau neerzet van de Nederlandse geschiedenis. De hoeveelheid details en kleine feiten is echt prijzenswaardig. Die zetten je ook aan het denken. (…) En fijn zijn ook de biografietjes van belangrijke vrouwen, zoals de religieuze leider Salome Sticken in de vijftiende eeuw, de achttiende-eeuwse schrijvers Betje Wolff en Aagje Deken en natuurlijk de daadkrachtige feministe Aletta Jacobs, die eind negentiende eeuw als eerste vrouw afstudeerde aan een Nederlandse universiteit.’ NRC

‘Het boek is toegankelijk geschreven, heeft een fraaie en aantrekkelijke lay-out en is rijk geïllustreerd. Dit boek is een aantrekkelijke eerste kennismaking met onze nationale geschiedenis.’ De Leesclub van Alles

‘Mooi boek dat op een toegankelijke manier, beknopt, een groot aantal markante aspecten (hoogte- en dieptepunten) van de rijke geschiedenis van ons land belicht. Een prachtig naslagwerk bij de tv serie, maar kan ook goed los daarvan worden gelezen. Compleet met verwijzingen naar andere literatuur en bezienswaardigheden.’  Bol.com (36 lezersrecensies met gemiddeld 4.9 sterren)

Half Heel (poëzie)

‘Naast ritmisch en muzikaal is Tonks schrijfstijl is vooral heel eerlijk. Dat levert veel harde, krachtige beelden op.’ Ons Erfdeel

‘De derde dichtbundel van dichter, schrijver en journalist Florence Tonk getuigt weer van levenswijsheid en observatievermogen. ‘Alsof je het vernis dat ons verlijmt pas duldt als je er ook doorheen mag breken’. Krachtige, scherpe poëzie, vaak verhalend en ritmisch door het enjambement.’ NDB Biblion

‘Hier blijkt toch de winst van de verbeeldingskracht, die je kunt gebruiken om jezelf, en de wereld om je heen op hun best voor te stellen.’ Awater

‘Ze toont zich niet alleen betrokken bij de wereld, maar weet in haar gedichten een verbinding te maken met het allerpersoonlijkste zoals de relatie met een kind of geliefden en de harde werkelijkheid. Ze is geen lieflijke dichter, maar liefde is in al haar gedichten voelbaar.’ Openbare Bibliotheek Amsterdam

IJsheiligen (fictie)

‘Deze sterke psychologische roman over familiegeheimen en klassenverschillen is vakkundig en spannend opgebouwd, met rake dialogen, en kan een ruim publiek boeien.’ NDB Biblion

‘Het verhaal heeft vaart en er is veel oog voor grappige details. En het is nog spannend ook. Tonk weet de spanning er zelfs zo goed in te houden dat ik de roman maar moeilijk weg kon leggen. (…) Een behoorlijk meeslepende geschiedenis.’ NRC

‘Wat IJsheiligen zo bijzonder maakt, is dat Tonk er steeds weer in slaagt de lezer op het verkeerde been te zetten.’ Knack/Focus

Rijgen (poëzie)

‘Tonk is afwisselend eerlijk en afstandelijk, nu weer eens kritisch en cynisch, dan weer gevoelig. Haar lotgevallen worden […] verweven met die van haar generatie, de late dertigers en vroege veertigers die ergens in hun overvolle leven de weg zijn kwijt geraakt. […] Rijgen is een portret van deze generatie – zo druk met het aaneenrijgen van de dagen dat er geen tijd meer over is.’ NRC

‘Afstandelijk en ironisch (…) scherp en goed. Haar tweede dichtbundel is een genadeloze tekening van het moderne leven.’ Noordhollands Dagblad

Blijf bij ons (fictie)

‘Voor deze roman zal Florence Tonk rijkelijk uit haar verblijf in Kiev geput hebben, want haar schets van het leven in Oekraïne komt beangstigend authentiek over.’ De Volkskrant

‘Ze heeft een fijn gevoel  voor menselijke verhoudingen.’ Trouw

Anders komen de Wolven (poëzie)

‘Intiem vilein.’ NRC

‘Uit al deze reeksen spreekt een hang naar leven, een behoefte aan liefde en geborgenheid, een oprecht gevoel voor werkelijke verhoudingen (…). Dit debuut belooft meer voor de toekomst.’ Martin Mooij, NDB Biblion

‘Als je ziet hoe Tonk is als ze op haar best is dan (…) koester je dit debuut als belofte van nog heel veel behartigenswaardigs.’ Ilja Pfeiffer in Awater