De Wolkerstuin op Amstelglorie

Nadat we hoorden dat Amstelglorie bebouwd ging worden, werd ik een soort van activist voor het behoud van groen in groeiend Amsterdam. In een eerste actiebijeenkomst opperde ik dit idee: een schrijvershuis op ons volkstuinpark en wel op de voormalige volkstuin van Jan en Karina Wolkers. Het idee werd omarmd op het park en door Karina Wolkers. Samen met de hulp van heel veel andere vrijwilligers, financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Lirafonds en Amstelglorie zelf, hebben we een prachtig stuk erfgoed opgeknapt en gereed gemaakt voor gastschrijvers en natuureducatie. De bouwplannen op Amstelglorie, in de kop van de Amstelscheg, zijn sinds september 2017 van de baan. Op 3 juni 2018 werd de Wolkerstuin op Amstelglorie geopend.

In dit NRC-stuk meer over de voormalige tuin en tuinhuis van Jan en Karina Wolkers. En waarom ik in mijn ”gloedvolle speech” het park vergeleek met het dorp van Asterix en Obelix. Ik zal binnenkort mijn speech plaatsen samen met foto’s van hoe het huisje en tuin er nu uitzien.

De volkstuin van Wolkers in 1973. (Foto Collectie Wolkers)