Serie interviews met hoogleraren

Voor Neerlands diep, de Academie voor Publieke Bouw- en Infraprojecten, maakte ik een serie longreads met hoogleraren bestuurskunde en management van cultuurverandering. Boeiende gesprekken waren het, waar ik nog regelmatig aan terugdenk omdat ze zo relevant en actueel blijven. Omdat ze over veel meer gaan dan alleen publieke bouw- en infra, maar ook over de nieuwste organisatieprincipes, de relatie van overheid en markt, de maatschappelijke opgave van miljardenprojecten en waar dat misgaat. Maar ook over complexiteit, verantwoordingsdrift, de valkuilen en kansen bij publiek-private samenwerking. Hieronder een lijstje, met links:

  • Geert Teisman over complexiteit en modern, adaptief, leiderschap.
  • André Dorée over de creativiteit van de markt en het risico op een ‘race to the bottom’
  • Ernst ten Heuvelhof over groeiende complexiteit op zowel bestuurlijk, economisch, juridisch als technologisch vlak.
  • Marcel Hertogh over lol hebben in complexiteit en de noodzaak van een brede blik.
  • Marcel Veenswijk over oog houden voor meervoudige waarden, waaronder de maatschappelijke opgaven, van complexe organisaties.