Open kaart bij Nooit Meer Slapen

Vrijdagnacht 16 juni was ik te gast bij Pieter van der Wielen voor de rubriek Open Kaart van VPRO’s Nooit Meer Slapen. We spraken over IJsheiligen en wat ik van mezelf meebracht naar deze roman, zoals het onderwerp klasse en de tango. Ook mocht ik vragen uit een kaartenbak trekken, lastige vragen als: ‘Wat is je grootste ondeugd?’ en ‘Wat voelt lekker?’

Sommige lezers helpen je om je eigen boek meer te doorgronden en Pieter van der Wielen is zo’n lezer. Hij zei: “Een thema dat blijft terugkomen in je roman is de lust die mensen blijft overvallen, met heel veel verschillende motieven. Lust tegen beter weten in.” Ik antwoordde, hardop nadenkend, dat niet alles te beheersen en te controleren is, ook al verlangt deze tijd dat vaak wel van mensen. Je verlangen is soms groter dan je ratio. En dat is zeker een thema in dit boek.

Het gesprek is hier terug te luisteren.