Bio

Florence Tonk studeerde Amerikanistiek in Nederland en de Verenigde Staten, waar zij onder meer verbonden was aan de University of Iowa-Iowa City en werkzaam was aan Duke University.
In 2006 debuteerde zij met de dichtbundel ‘Anders komen de Wolven’. Haar eerste roman ‘Blijf bij ons’ (longlist ‘Academica Literatuurprijs’ en ‘Vrouw & Proza Debuutprijs’) verscheen in 2010. Haar tweede dichtbundel ‘Rijgen’ verscheen in 2013. Ze woonde een jaar in Kiev, waar zij research deed voor haar eerste roman. Naast haar literaire werk is Tonk werkzaam als zelfstandig journalist, redacteur en copywriter.

De pers over haar werk:

“Wat IJsheiligen zo bijzonder maakt, is dat Tonk er steeds weer in slaagt de lezer op het verkeerde been te zetten.” Knack/Focus

‘Tonk is afwisselend eerlijk en afstandelijk, nu weer eens kritisch en cynisch, dan weer gevoelig. Haar lotgevallen worden […] verweven met die van haar generatie, de late dertigers en vroege veertigers die ergens in hun overvolle leven de weg zijn kwijt geraakt. […] Rijgen is een portret van deze generatie – zo druk met het aaneenrijgen van de dagen dat er geen tijd meer over is.’ NRC Handelsblad over Rijgen

‘Afstandelijk en ironisch (…) scherp en goed. Haar tweede dichtbundel is een genadeloze tekening van het moderne leven.’ Noordhollands Dagblad over Rijgen

‘Voor deze roman zal Florence Tonk rijkelijk uit haar verblijf in Kiev geput hebben, want haar schets van het leven in Oekraïne komt beangstigend authentiek over.’ De Volkskrant over Blijf bij Ons

‘Ze heeft een fijn gevoel  voor menselijke verhoudingen.’ Trouw over Blijf bij Ons

‘Intiem vilein.’ NRC over Rijgen

‘Uit al deze reeksen spreekt een hang naar leven, een behoefte aan liefde en geborgenheid, een oprecht gevoel voor werkelijke verhoudingen (…). Dit debuut belooft meer voor de toekomst.’ Martin Mooij, NDB Biblion over Anders Komen de Wolven

‘Als je ziet hoe Tonk is als ze op haar best is dan (…) koester je dit debuut als belofte van nog heel veel behartigenswaardigs.’ Ilja Pfeiffer in Awater over Anders Komen de Wolven


Foto: Quintalle Nix